Notes kuchenny
Strona główna > Bakłażan z grilla

Bakłażan z grilla

Składniki

  • bakłazan 2 sztuki
  • sól
  • olej z pestek winogron 2 łyżki
Dla ilu osób dla czterech Czas przyrządzenia 45 min Koszt potrawy mały
Bakłażan z grilla

Opis

Grillowany bakłażan doskonale sprawdza się jako dodatek do mięs, ryb, ryżu czy makaronu. Lub też jako podstawowe warzywo kuchni greckiej. Samodzielne także może stanowić dobrą przegryzkę - potrzeba jedynie wyrazistego sosu, np. tzatziki.

Sposób przyrządzenia

Bakłażany myję i dokładnie wycieram.
Tnę w plasterki i układam na kratce z piekarnika, obwicie posypując każdy plasterek solą z obu stron.

A dlaczego tak?
Aby wydobyć gorycz z bakłażana, co dokładnie widać na załączonym zdjęciu - gorycz tak jakby się skrapla na powierzchni plastra.

Następnie w zimnej wodzie opłukuje wszystkie plastry i delikatnie osuszam ręcznikiem papierowym.

Każdy plasterek smaruję olejem z pestek winogron (ma wysoką temperaturę dymienia, dlatego doskonale nadaje się do smażenia i grillowania).

Grilluję po 2 minuty z obu stron i gotowe.

Ocena przepisu

12345

Wszystkie wyświetlenia: 8759
Dodany przez: Agata
Data dodania: 2009-01-12
Dodaj przepis do ulubionych
Drukuj przepis

Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Komentarze

Dla tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Zobacz także:

Dania z warzyw;

Copyright © 2007-2013 noteskuchenny.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone