Notes kuchenny
Strona główna > Róże karnawałowe

Róże karnawałowe

Składniki

  • mąka 1,5 szklanki
  • jajko 1 sztuka
  • żółtko 1 sztuka
  • sól szczypta
  • rum 2 łyżki
  • skórka z cytryny
  • konfitury wiśniowe
  • tłuszcz do smażenia
  • mąka do podsypywania
  • cukier puder do posypania
Dla ilu osób dla wielu Czas przyrządzenia 45 min Koszt potrawy mały
Róże karnawałowe

Opis

Przepis zaczerpnęłam z książki "Zwyczaje w polskim domu". Oczywiście jak to ja, nie trzymałam się sztywno przepisu :)

I chociaż pierwszy raz robiłam róże karnawałowe to efekt przeszedł moje oczekiwania. Ciasto cudnie się wałkowało, nie trzeba było mocno podsypywać mąką. Róże pięknie się smażyły i wspaniale smakowały. Kwaskowy smak konfitury doskonale się harmonizował ze słodyczą cukru pudru.

Sposób przyrządzenia

Oddzielamy żółtko od białka i połowę białka odlewamy na spodek. W misce mieszamy oba żółtka z rumem, połową białka, skórka z cytryny i mąką.

Następnie wybijamy, albo jeśli mamy dobry robot, o dużej mocy to wyrabiamy hakami na dużych obrotach.

Blat lub stolnice podsypujemy mąką i wykładamy część ciasta. Wałkujemy na dość cienko i wykrawamy krążki o 3 rozmiarach. Każdy krążek nacinamy promieniście - na brzegach. Największy i średni krążek smarujemy w środku białkiem i sklejamy, aby utworzyły kwiat: największy, średni i najmniejszy.

Rozgrzewamy tłuszcz (olej, smalec, plantę) i smażymy z obu stron, po kilka sztuk, tak aby "róże" swobodnie pływały.

Wyjmujemy łyżką cedzakową i odsączamy na papierze kuchennym.
Ostudzone róże posypujemy cukrem pudrem, a w środek każdej wkładamy pół łyżeczki wiśniowych konfitur.

Ocena przepisu

12345

Wszystkie wyświetlenia: 11518
Dodany przez: Agata
Data dodania: 2009-02-11
Dodaj przepis do ulubionych
Drukuj przepis

Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Komentarze

Dla tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Zobacz także:

Desery;

Copyright © 2007-2013 noteskuchenny.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone